Zdroj: http://www.opernisbornd.cz/ruzne-informace/pracovni-skupina-mk-a-dalsi-smerovani-statni-opery-praha  •  Vydáno: 8.2.2011 20:43  •  Autor: Aleš Mihálik

Pracovní skupina MK a další směrování Státní opery Praha

Pracovní skupina ministerstva kultury a přizvaní odborníci již projednávají možnosti dalšího směrování Státní opery Praha.

Náměstek ministra kultury MgA. Radek Zdráhal oznámil složení pracovní skupiny MK ČR i jména přizvaných odborníků - konzultantů. Jednání o budoucnosti Státní opery Praha i o případných změnách týkajících se organizačního schématu Národního divadla byla zahájena minulý týden. Výsledkem společné diskuse by měla být koncepce dalšího směrování operního domu.

Pracovní skupina MK CŘ bude mít tyto členy:

MgA. Radek Zdráhal, náměstek ministra kultury
Daniela Gadasová, koordinátor projektu a poradkyně náměstka Zdráhala
Mgr. Jiří Klusoň, právník samostatného oddělení MK ČR
Mgr. Miloš Philip Štrajt, ředitel odboru vnitřní správy a investic MK ČR
Ing. Galina Fiačanová, vedoucí oddělení příspěvkových organizací MK ČR

Přizvaní odborníci - konzultanti:

PhDr. Josef Herman, CSc., teatrolog
Anne-Marie Nedoma, personální ředitelka Reader‘s Digest
Doc. JUDr. Jiří Srstka, ředitel DILIA o.s.
MgA. Leoš Svárovský, dirigent

Zdroj: Ministerstvo kultury, Praha


Pod čarou:

Vyjádření ředitele DILIA JUDr. Jiřího Srstky ze dne 3.2.2011 pro www.operaplus.cz

Díky za to, že podrobně sledujete kauzu Státní opery či Národního divadla nebo jak to říci, a to i v podrobných detailech. V návaznosti na Váš článek v LN z dnešního dne, který reflektoval setkání v SOP se zástupci MK ČR, které se včera odehrálo v Státní opeře Praha, Vám jen chci říci, že nejsem členem žádné komise Ministerstva kultury ČR ohledně Státní opery Praha. To se pan náměstek Zdráhal nějak spletl. Asi před měsícem jsem u něj byl circa 2 hodiny, kdy se mnou v obecné poloze probíral problematiku Státní opery Praha a Národního divadla, o komisi nepadlo jediné slovo. Pak mne nedávno navštívila Daniela Gadasová, kterou dobře znám, jelikož byla nějaká ta léta ředitelkou Aurapontu a rozhovor s ní se ubíral stejným směrem. Ani při tomto rozhovoru o mé účasti v komisi nepadlo ni slovo. Dnes si mne pan náměstek Zdráhal pozval na 16,30 hod,že se mnou chce mluvit. Pokud by mne nabídl členství v této komisi, tak s díky odmítnu. Důvody jsou racionální, rád je vám kdykoli sdělím, teď je v tomto emailu dlouze popisovat nebudu. Stručně řečeno jsem ochoten v blízkém budoucnu přispět radou či názorem, nikoli však jako člen nějaké komise, ale jako bývalý ředitel ND. Pokud bude Ministerstvo kultury ČR chtít nějakou odbornou expertízu, ať si ji klidně u DILIA objedná. Mimochodem mne dnes dopoledne již volalo asi 10 lidí z nejrůznějších kruhů, kteří se na mne obraceli jako na člena komise Ministerstva kultury ČR. Že jsem z toho radost neměl, nemusím asi ani zdůrazňovat.

S přátelským pozdravem
Jiří Srstka