Zdroj: http://www.opernisbornd.cz/sborove-akce/navsteva-u-vladimira-kovala  •  Vydáno: 17.11.2009 21:55  •  Autor: Aleš Mihálik

Návštěva u Vladimíra Kovala

Návštěva u Vladimíra KovalaNa návštěvě u Vladimíra Kovala.


Nedaleko Prahy mezi Unhoští a Kladnem leží obec Malé Přítočno. Zde jsme byli na návštěvě u svébytného umělce.

Nedaleko Prahy mezi Unhoští a Kladnem leží obec Malé Přítočno. Obec to malá nejenom rozlohou, ale i bezvýznamná co do událostí. Ovšem zdá se, že pouze do okamžiku, kdy se sem v roce 2007 přistěhoval člen operního sboru Národního divadla Vladimír Koval.

Ten zde zakoupil malý nenápadný domek v neutěšeném stavu, na kterém ovšem již 2 roky neúnavně pracuje tak, že se z něj stává rarita, která nemá v širokém okolí konkurenci. Na ukázku je zde pár fotografií rázovitě zařízeného obydlí dle invencí umělce, inspirovaného kořeny jeho původní domoviny, ale i destinacemi jeho světových tourné.

Na zahradě již lze spatřit původně zchátralou zeď nyní zrekonstruovanou v renesančním - benátském stylu. Kuchyň je koncipována napůl v italském a z poloviny v ruském carském palácovém stylu. V interiéru nalezneme „Rudou komnatu" vyzdobenou ve stylu ruského baroka a dále krb opatřený malovanými kachli ve stylu holandském, který byl velmi módní v ruských palácích 18. století.

Závěrem malé zamyšlení. Nebylo by vhodné a důstojné časem název obce Malé Přítočno vzhledem k dílu takového významu nechat přejmenovat na název důstojnější - například Velké Kovalovo? Již nyní řada znalců díla obec jinak nenazve...

Na jaře, kdy bude snad již dokončena jeho „Jantarová komnata", přineseme obsáhlejší reportáž s bohatým obrazovým materiálem.

Strana:  1 2 3 4   další »