Hlavní menu:

Vyhledávání:

Náhodný obrázek:

Sarka2015.JPG

Anketa:

Ušetříte ze svého platu?
Počet hlasů: 682

Kontakty:

Kategorie: Recepty

Domácí medovník, masové kořeněné kuličky a Bratislavský koláč

Kulinářská inspirace nejúspěšnějších pamlsků z oslavy narozenin členky sboru ND Zdeňky Kriškové.

DOMÁCÍ MEDOVNÍK
125g medu krém: 1 slazené kondenzované mléko
125g hery 250g másla
125g cukru krupice 2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr hrnek silné kávy
1 lžička jedlé sody 3 lžíce mletých ořechů
1 lžička skořice 1 lžička skořice
500g hladké mouky
3 vejce
V kastrůlku zvolna rozehřejte med a tuk. Do tekutiny vmíchejte sodu a skořici. V robotu našlehejte oba cukry s vejci, vmíchejte k nim rozehřátý med a postupně větší část mouoky a nechte dobře propracovat. Přendejte na vál a zapracujte zbylou mouku. Zabalte do fólie a nechte rozležet hodinu, lepší je déle. Odpočinuté těsto rozdělte na 5 - 6 dílů, z každého vyválejte kulatou placku ( já dělám obdélník), přeneste ji na pečící papír. Placky jednotlivě zvolna upečte a předehřáté troubě při 180 °C (cca 10 - 12 minut). Zbylé odkrojky upečte na plechu a nastrouhejte. Placky potřete nejdříve kávou, pak krémem a pokládejte na sebe. Poslední lehce přimáčkněte. Nechte dobře rozležet, několik dní. Pak celý medovník potřete zbylým krémem, posypte nastrouhaným perníkem smíchaným s mletými ořechy a skořicí.

Krém: kondenzované mléko dejte do hrnce s vodou a vařte cca 1 - 2 hodiny a nechte vychladnout. Změklé máslo dobře vyšlehejte se zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem a do krému zamíchejte rum.

MASOVÉ KOŘENĚNÉ KULIČKY

350g jemně mletého bůčku
1-2 cibule
1 lžička zázvoru
špetka skořice
špetka koriandru
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce smetany a vody
1 lžíce drobně pokrájených bambusových výhonků ( celeru, zelí, špenátu, mrkve)
1 lžíce dezertního vína
špetka pálivé papriky
1/2 lžičky glutasolu
1 lžíce škrobové moučky
sůl
pepř

Mleté maso důkladně promícháme se všemi přísadami a podle potřeby dosolíme. Pak tvarujeme kuličky, obalíme ve škrobové moučce a usmažíme v rozehřátém oleji dozlatova.

BRATISLAVSKÝ KOLÁČ
5 vajec
200g cukr krystal
1 vanilkový cukr
100ml oleje
200ml vody
250g polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 pudink vanilkový
1/2l mléka

Ušleháme do pěny vejce, cukr a vanilkový cukr, přidáme olej, vodu mouku a prášek do pečiva. Polovinu těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, do druhé poloviny těsta vmícháme kakao, nalijeme cik - cak na bílé těsto. Uvařený pudink nalijeme také cik- cak na připravené těsto a dáme péct asi 30 minut.
Smícháme 3 kysané smetany a 3 lžíce cukru moučka, potřeme vychladlé těstoa posypeme skořicovým cukrem.


Přeji všem dobrou chuť!

Zdeňka Krišková

print Formát pro tisk